juni 2022

Basisrecepten

Verse pasta

Wat is het verschil tussen verse en droge pasta?

Er bestaat een misconceptie over verse pasta en droge pasta. De een is niet beter dan de ander of gezonder dan de andere. Er zit niet veel verschil in de beide pasta’s alleen dat droge pasta, zonder eieren, langer bewaard kan worden dan een verse pasta met eieren. Het grote verschil zit in de combinatie van pastasoort en pastasaus. Een Bolognesesaus, is een wat vettere saus, en die past het beste bij verse pasta. Het gaat dus uiteindelijk om de saus die je toevoegt aan je pasta.

Voorbereidingstijd: 70min

Kooktijd: 2-3min

Ingrediënten:

3 eieren

300g durummeel

Bloem

  1. Begin met 300g durummeel en maak een rondje. Voeg hier twee hele eieren aan toe en een derde ei met alleen het eigeel. Hierdoor krijg je straks een iets andere structuur en een wat gelere kleur.
  2. Meng de eieren met het meel. Gebruik hiervoor een plat oppervlak, zoals een houtplankje. Meng het meel en de eieren niet meteen als geheel, maar meng steeds een deel van het meel met de eieren om een stevige structuur te krijgen.
  3. Als de eieren en het meel gemengd zijn kan je het geheel kneden. Gebruik eventueel een mes om het deeg van de plank af te halen om het vervolgens te kunnen kneden.
  4. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Als je het gevoel hebt dat het deeg te hard is kun je er ei aan toevoegen. Het kan zijn dat het deeg te nat is en dan kun je altijd extra meel toevoegen.
  5. Maak vervolgens een bolletje van het deeg en doe hier folie omheen. Laat dit een tijdje rusten op kamertemperatuur (ongeveer een uur).
  6. Leg het deeg met wat bloem op een plat oppervlak na het rusten. Maak hier een platte vorm van met je handen en rol het met een deegroller plat tot ongeveer 2 mm. Snij het deeg in slierten van ongeveer 1 cm.
  7. Kook de pasta in gezout water voor 2-3 minuten.

Tip: In Italië gebruikt men vaak een marmer steen als oppervlak waardoor het deeg altijd koud blijft.