oktober 2021

Basisrecepten

Soffritto

Wat is een soffritto?

Soffritto is een traditionale gefruite groentebasis voor veel Italiaanse pastasauzen en zorgt voor een intense aromatische en volle smaak. Ook kan dit de basis zijn voor soepen, zoals minestrone, of een stoofpot.

Ui, bleekselderij en wortels worden gezien als de heilige drie-eenheid voor de soffritto want als dit op laag vuur en langzaam gekookt wordt in olijfolie dan zorgt de gecombineerde smaak voor een umami en veelzijdige basis.

Alhoewel dit de drie kern groentes zijn in Italië, zijn er ook soms regionale en persoonlijke variaties te vinden. Soms wordt er naast ui, wortel en bleekselderij ook nog knoflook, peterselie of andere kruiden toegevoegd.

Voorbereidingstijd: 10min

Kooktijd: 30min

Ingredienten:

2 eetlepels extra vergine olijfolie

1 kleine witte of gele ui

2-3 middelgrote wortels

2-3 bleekselderijstengels

  1. Snij de groentes in verschillende maten. Dit doe je omdat verschillende groenten verschillende baktijden hebben. Je kan ze eventueel ook even groot snijden maar dan moet je groentes een voor een erin gooien om ze goed te laten garen.
  2. Snij de wortel in kleine driehokjes en snij ze daarna heel dun (anders heeft de wortel de meeste tijd nodig). Tip: je kan het ook raspen, dit is sneller. Wij adviseren om het allebei te doen voor verschillende structuren en om extra romigheid te krijgen in je uiteindelijke saus.
  3. Snij de ui doormidden en haal het velletje eraf. Proberen zoveel mogelijk naar achter te hangen tijdens het snijden om niet te huilen. Snij het daarna eerst in ringetjes en daarna in kleine blokjes, maar het moet grover zijn dan de wortel. En rasp de andere helft van de ui.
  4. Haal het onderste witte gedeelte van de bleekselderij en haal de grote strengels eraf. Daarna in kleine blokjes snijden en ook hier weer de andere helft raspen.
  5. Warm je pan op met goede Italiaanse extra vergine olijfolie. Doe alle gesneden stukjes groenten tegelijk in de pan en doe de geraspte groentes er later in. Roer voor 4 minuten en laat het bakken. Doe de geraspte groentes er nu bij en blijf nog 1 / 2 minuten roeren.

De Soffritto is klaar en je kan nu doorgaan om je saus af te maken. Als je teveel hebt gemaakt kan je het altijd bewaren als basissaus voor andere sauzen.

Als je een soffritto wilt maken voor een Bolognesesaus op Fabio’s manier, dan voeg je nog een half glaasje wijn bij de geraspte groentes en zet het vuur hoger. Laat de wijn verdampen terwijl je blijft roeren.

Leuk weetje: de soffritto is altijd ongezout omdat het een basis is voor vele sauzen. Als je bijvoorbeeld een saus met kaas maakt dan kan de saus te zout worden als je ook al zout in de soffritto doet. Kortom, het zoutgehalte bepaal je pas als je de echte saus maakt en niet bij de soffritto.