Kip 'Marengo'

Kip 'Marengo'

Kip 'Marengo'

Kook tijd

1 h 15 min

Deel

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

Ingrediënten

  • 1 hele kip (ca. 1 kg, in 8 stukken)
  • 5 el bloem
  • 6 el Bertolli olijfolie classico
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 tl nootmuskaat
  • 200 ml droge witte wijn
  • 300 ml vleesbouillon
  • 1 tomaat
  • 1 el citroensap
  • Serving Size 4

    Amount per serving

    • Energie 845
    • Eiwitten 48.1g
    • Carbohydrate incl. fibre 9.6g
    • Carbohydrate excl. fibre 8.2g
    • Sugar 1.6g
    • Fibre 1.5g
    • Fat 63.4g
    • Saturated Fat 15.3g
    • Unsaturated Fat 43.6g
    • Monounsaturated Fat 32.7g
    • Polyunsaturated Fat 10.9g
    • Trans Fat 0.0g
    • Cholesterol 235mg
    • Sodium 517mg
    • Salt 1.29g
    • Calcium 4%
    • Iron 25%
    • Potassium 20%
    • Vitamin C 21%
    • Vitamin A 46%

Bereidingswijze

  1. Wentel de stukken kip door de bloem. Verhit de Bertolli olijfolie in een diepe braadpan, wacht tot deze mooi bruin wordt, leg de stukken kip en het teentje knoflook in de pan en bestrooi met wat peper, zout en ca. 0.5 theelepel nootmuskaat. Bak de stukken kip op een vrij hoog vuur rondom bruin.

  2. Voeg de droge wijn toe en kook tot de wijn bijna is verdampt. Roer de vleesbouillon erdoor, leg het deksel op de pan, zet het vuur iets lager en stoof de kip gaar in ca. 1 uur. Snijd ondertussen de tomaat in zeer kleine stukjes.

  3. Leg de gaar gestoofde kip even in een schaal en leg er een deksel op. Voeg de tomaat en het citroensap aan het stoofvocht in de pan toe en kook 3 minuten. Verdeel de kip over 4 borden en schep de saus erover. Serveer direct.

Dit gerecht komt uit Marengo, een dorp ten zuiden van Turijn, waar Napoleon de Oostenrijkers versloeg. Na de slag was er bijna geen eten meer en moest Napoleons kok improviseren; sindsdien wordt kip 'Marengo' beschouwd als hét gerecht voor alle meesters van de improvisatie. Lekker met pasta en een gemengde salade.

Meer inspiratie